7u20

'Noch Planten Noch Koffie', wel bier en graphic novels in nieuwe Mechelse pop-up

Mechelen is alweer een pop-up winkel rijker. 'Noch Planten Noch Koffie', zoals de zaak heet, biedt een opmerkelijke combinatie van bier en graphic novels. Allemaal van eigen Belgische bodem. De komende maanden zullen er onder meer signeersessies en degustatie-avonden plaatsvinden.

Initiatiefnemers Jan Phlips (zaakvoerder van De Stripkever) en Toon Diependaele (zaakvoerder van Toonpunt) slaan de handen in mekaar. "Graphic novels zijn een beetje de 9de kunst met heel wat Belgische artiesten met internationale faam", zeggen ze. "De internationale erkenning van de Belgische bieren staat buiten kijf. Maar voor beiden is het regelmatig geen sant in eigen land. Door willen we verandering in brengen."

Jan selecteerde 20 graphic novel artiesten en Toon ging op zoek naar 20 Belgische minder bekende maar befaamde brouwers. “Ik geraak nog steeds begeesterd van Belgische graphic novel auteurs als Simon Spruyt, Judith Vanistendael of Ben Gijsemans. Om nog maar te zwijgen over het magistrale tekenwerk van Brecht Evens…echte kunst!", vertelt Jan.

“Bier heeft altijd een prominente rol opgenomen in onze erfgoed. Mijn aandacht in de selectie gaat vooral naar de kleine onafhankelijke brouwerijen waar ambachtelijk gewerkt wordt en ze een 'traditionele' manier van brouwen hanteren met kwalitatieve ingrediënten; waar smaak voorop staat... Een mooi voorbeeld van een passie en ambacht die kan rekenen op een enorme share fans in het buitenland zijn de Geuze van 3 Fonteinen of de saison van Brasserie Blaugies.”, klink het bij Toon.

Proeven en lezen kan vanaf vandaag. Morgen is al de eerste signeersessie gepland. Dan komt Aimée de Jongh ("Dagen van Zand") langs.