3u42

"Nog maar handvol coronapatiënten in Kempense ziekenhuizen"

Er zijn op dit moment nog maar een handvol patiënten met corona opgenomen in de 5 Kempense ziekenhuizen van Geel, Mol, Herentals en Turnhout (2). Dat zeg Jan Flament, de directeur van het Ziekenhuis Geel. Geen enkel ziekenhuis heeft de speciale covid-afdeling al opnieuw opgestart, maar alles is klaar om dat op korte termijn te doen, mocht het nodig zijn. Want het kan snel veranderen.

Andere behandelingen en ingrepen gaan door

Flament vreest wel een nog hogere werkdruk omdat volgens de overheidsrichtlijnen ook de andere niet-dringende ingrepen, behandelingen en onderzoeken moeten blijven doorgaan tijdens de 2de golf. In maart concentreerden de meeste ziekenhuizen zich bijna volledig op de behandeling van coronapatiënten. Maar dat kan nu niet meer, zegt Flament. 

Laag aantal verplegers per ziekenhuisbed

Het aantal verpleegkundigen per ziekenhuisbed ligt in ons land erg laag, in vergelijking met andere West-Europese landen, voegt Flament eraan toe. En coronapatiënten vragen een erg intesieve zorg. Als daar nog eens gewone patiënten, onderzoeken, operaties en behandelingen bijkomen, dreigt het personeel meer dan een tandje te moeten bijsteken. Morgen meer in RTV-vandaag.