21u01

Nooit eerder zoveel faillissementen tijdens eerste jaarhelft in provincie Antwerpen

In de provincie Antwerpen zijn er nog nooit zoveel bedrijven failliet gegaan tijdens de eerste jaarhelft dan tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Dat meldt Graydon Belgium. Concreet gaat het over 1.165 bedrijven die over de kop gingen tijdens de eerste jaarhelft. Dat komt neer op een stijging van zo’n 124% ten opzichte van 2021. Maar als we de faillissementen per arrondissement bekijken, dan blijkt de stijging zich vooral in het arrondissement Antwerpen te situeren.

Ook in de arrondissementen Turnhout en Mechelen gingen er meer bedrijven failliet in de eerste jaarhelft van dit jaar tegenover vorig jaar, maar die stijging is niet te vergelijken met die van het arrondissement Antwerpen. Daar gingen in de eerste zes maanden van dit jaar 855 bedrijven failliet, wat neerkomt op een stijging van zo’n 184% tegenover de eerste jaarhelft van 2021. In Mechelen en Turnhout daarentegen gingen respectievelijk 109 en 201 bedrijven failliet, wat overeenkomt met een stijging van 34,57% en 45,65%. 

Vooral de maand juni zou een recordmaand zijn voor de faillissementen in de provincie Antwerpen. Tegenover de cijfers van juni 2021 is er een stijging opgetreden van bijna 174%. Ook hier ligt het probleem voornamelijk in het arrondissement Antwerpen, waar het aantal faillissementen met bijna 260% omhoog ging. In Mechelen daarentegen gingen er in juni 2022 zelfs 17,65% minder bedrijven failliet tegenover de maand juni van vorig jaar. In het arrondissement Turnhout moesten in juni 51 bedrijven de handdoek in de ring gooien, wat ook neerkomt op een flinke stijging van bijna 122%.

Volgens Graydon gaan er telkens meer bouwbedrijven failliet, meer zelfs dan horecazaken. Toch blijven de faillissementen van horecazaken schering en inslag, zeker nu de betalingsuitstellingen op z’n einde lopen. Ten slotte gaan ook steeds meer transportbedrijven over de kop.