19u35

Oplichter verspreidt valse brief van AXA-bank: “kijk zeker na op taalfouten”

De politie van regio Turnhout waarschuwt voor oplichterij via een brief van de AXA-bank die onder andere circuleert in Turnhout. De brief zit in een omslag van de AXA-bank en op de omslag, maar ook op de brief zelf, wordt het echte AXA-logo gebruikt. De oplichter is erop uit om je bankkaart en pincode te bemachtigen, zogezegd om je een nog veiligere kaart te bezorgen, die extra beschermt tegen frauduleuze praktijken. Bij de brief zit bovendien een invulformulier, waarop gevraagd wordt om je huidige pincode en je nieuwe pincode, mocht je van plan zijn die te veranderen, mee te delen. Daarnaast wordt ook gevraagd om, samen met het invulformulier, je bankkaart op te sturen.

Doordat de oplichter het echte AXA-logo gebruikt, ziet de brief er volledig betrouwbaar uit. Maar de echte taalkenners onder ons, zullen toch wat eigenaardigheden in de tekst opmerken. Zo staat in de brief bijvoorbeeld de volgende zin: “…een AES-256 encryptie die het fraude probleem volledig beveiligd tegen frauduleuze praktijken…”. Je zou er haast overlezen, maar de zin bevat drie taalfouten: “AES-256 encryptie” schrijf je met een koppelteken, “fraude probleem” wordt aan elkaar geschreven en “beveiligd” is geen voltooid deelwoord, en schrijf je dus met een ‘t’. 

Wie deze brief van de AXA-bank, of eender welke verdachte brief, in de brievenbus krijgt, checkt dus beter eens of er geen taalfouten instaan. Bij twijfel kan je best je bank zelf of de politie contacteren.

Foto: Politie Regio Turnhout