21u49
De wereld vandaag

Oude Schoolhuis Poppel wordt archiefruimte Heemkundige kring

Het oude schoolhuis in het Dorp van Poppel bij Ravels wordt op dit moment grondig gerenoveerd. Daarna zal het dienst doen als archiefruimte voor de Heemkundige kring. Hun locatie aan de pastorij van Weelde-Statie verkeert in slechte en is te klein geworden.

“We waren al langer op zoek naar een geschikte locatie. Het liefst een locatie dichtbij het museum ’t Kaske waar we ook op een gepaste manier voorwerpen, geschriften, foto’s, boeken, enzoverder met lokale erfgoedwaarde kunnen bewaren in optimale omstandigheden.” zegt Luc Andries van de Heemkundekring.

 

Duurzame ingrepen

Duurzaamheid is één van de speerpunten van de gemeente Ravels. Vandaar dat alle technieken zoals gas, licht en water volledig vernieuwd en aangepast zullen worden aan de huidige normen. Omdat het dak in slechte staat was, wordt het momenteel gerenoveerd en geïsoleerd. Dit gebeurt met respect voor de historische waarde van het gebouw. De werken worden half oktober afgerond. 

Nadien krijgt de garage voorzien een dikke betonnen vloer. Daarop komt een hennep box die zorgt voor het ideale klimatologische omstandigheden voor het bewaren van oude materialen. 

Verder worden enkele ramen, de voordeur en de garagepoorten vernieuwd. Het buitenschrijnwerk krijgt ook een nieuw kleurtje zodat het een mooi geheel wordt. De ruimte voor de garage zal maximaal onthard worden.  Als alles volgens planning verloopt, zullen de werken in het najaar 2022 afgerond zijn.