5u52

Pfizer geeft Belgische economie boost van 1 miljard

De productie van het coronavaccin van Pfizer in Puurs-Sint-Amands, levert ons land maar liefst 1 miljard extra welvaart op. Dat schrijft De Tijd. Het gebeurt zelden dat de activiteit van één bedrijf zo'n grote impact heeft op de hele economie.

Pfizer nam 800 nieuwe mensen in dienst. En ook voor de vele toeleveranciers is het succes van de Pfizervaccins een erg goede zaak.

Puurs-Sint-Amands, waar Pfizer gevestigd is, kan maar weinig mee profiteren van het succes van de farmareus. En dat terwijl de Duitse stad Mainz wel heel wat geld heeft verdiend. BioNtech, dat samen met Pfizer het vaccin ontwikkelde, is in Mainz gevestigd.

In Duitsland worden, in tegenstelling tot in ons land, wel belastingen geheven op bedrijfsinkomsten. Door de enorme groei van het bedrijf, moest het bedrijf zowat 3 miljard belastingen betalen. Een deel van dat geld gaat naar de stad Mainz. Ook volgend jaar rekent de stad op nog eens een half miljard extra via BioNtech.

Puurs moet het volgens burgemeester Koen Van den Heuvel stellen met 1 miljoen euro. Pfizer moet in ons land dus geen belasting betalen op bedrijfsinkomsten. Het betaalt wel grondbelasting. Daarnaast is er ook de onrechtstreekse winst natuurlijk. Pfizer zorgt natuurlijk voor heel wat tewerkstelling in de streek. Bij het farmabedrijf in Puurs werken zowat 4000 mensen, die betalen natuurlijk personenbelasting.