21u29

Pidpa werkt aan waterproof leidingnet

Drinkwatermaatschappij Pidpa gaat haar leidingen nog beter inspecteren op eventuele lekken, waardoor er drinkwater verloren zou gaan. De lekdetectie gebeurt door de hoeveelheid water die in de leidingen wordt gestuurd, te vergelijken met het uiteindelijke verbruik bij de klanten. Pidpa zal daarvoor de lekdetectie-software van Hydroware gebruiken.

"Pidpa is al enkele jaren bezig met het opdelen van haar leidingstelsel die afzonderlijk worden bemeterd bij de ingang van dat onderdeel van het net (in vaktermen worden dit DMA’s genoemd of’District Metered Areas’). Bij Pidpa kunnen dit 1 of meerdere gemeenten zijn", klinkt het.

Op die manier kan de hoeveelheid water die in de leidingen gaat vergeleken worden met het verbruik van de klanten. Als daar een verschil is, bestaat de kans op een lek. "Het kan onder meer gaan over water dat wordt gebruikt door de brandweer, water om onze leidingen te spoelen, schadegevallen of illegale afnames. Maar ook lekken kunnen een reden zijn voor het verlies van dit water."