6u44
donderdag 9 februari
4°C
28 km

Politie houdt nog tot morgenvroeg flitsmarathon

Alle politiezones van ons land houden sinds vanmorgen 6 uur extra snelheidscontroles. Met de nieuwe flitsmarathon wil de politie automobilisten aansporen om trager te rijden. Elk jaar worden in ons land meer dan 4 miljoen snelheidsovertredingen vastgesteld.

Uit cijfers van verkeersinstituut Vias blijkt dat controles nog steeds nodig zijn. Want bij 1 op de 3 dodelijke ongevallen blijkt overdreven of onaangepaste snelheid aan de basis te liggen.

Meer grote overtredingen

Het afgelopen jaar is het aantal grote verkeersovertredingen gestegen met 10%. "Tijdens de eerste 6 maanden van 2021 zijn er bijna 20 000 boetes uitgeschreven voor bestuurders die meer dan 40 km/u te snel reden. Dat gaat dus over 108 bestuurders per dag", klinkt het bij Vias. "Het is van 2015 geleden dat het er nog zo veel waren."

Gemiddeld genomen krijgt een Belgische bestuurder om de twee jaar een boete voor te snel rijden.

Effect flitsmarathon

De flitsmarathon, die al voor de 16de keer gehouden wordt, heeft wel degelijk een effect, zegt Vias. "Tijdens een van de vorige edities hebben we vastgesteld dat er tijdens de flitsmarathon een daling van de gemiddelde gereden snelheid was met 3 à 7 % op de dag van de marathon. Het aantal voertuigen in overtreding daalde met 25%."