6u46
donderdag 9 februari
4°C
41 km

Politie Mechelen-Willebroek achtervolgt dronken bestuurder zonder rijbewijs

De Lokale Politie Mechelen-Willebroek voerde tijdens de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 en van zaterdag 5 op zondag 6 september op verschillende plekken in Mechelen en Willebroek controles op alcohol en drugs in het verkeer uit. Daarbij testten 37 bestuurders positief, 31 op alcohol en zes op drugs. Eén dronken bestuurder zat zelfs zonder rijbewijs achter het stuur.

In totaal nam de lokale politie afgelopen weekend 1 228 ademtests af. Daarvan waren 37 testen positief. Twintig bestuurders verloren hun rijbewijs voor drie uur, zeven bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor zes uur en negen rijbewijzen werden ingetrokken voor vijftien dagen. Normaal hadden tien bestuurders hun rijbewijs moeten inleveren, maar de tiende bestuurder bleek geen rijbewijs voor te kunnen leggen.

Achtervolging dronken bestuurder zonder rijbewijs

Toen de bestuurder op de B101 in Mechelen de politie opmerkte, reed hij tegen de rijrichting terug achteruit met gedoofde lichten. Vervolgens stoof hij weg via de Brusselsesteenweg richting centrum, nog steeds met gedoofde lichten.

De politie zat de bestuurder op de hielen, maar hij weigerde te stoppen. Aan het kruispunt met de Jubellaan negeerde de bestuurder het rood licht en reed aan hoge snelheid richting centrum. Op de rotonde aan het station nam hij de eerste afslag rechts naar de Stationsstraat om vervolgens links af te slaan naar de Coxiestraat. Hij negeerde hierbij het verkeersbord C1 en reed als spookrijder in de verkeerde richting tot aan de Hendrik Speecqvest, waar hij nogmaals een verkeersbord C1 negeerde.

Tot slot reed hij het Kardinaal Mercierplein te snel over. Daarbij kwam hij in aanraking met een verhoogde middenberm, waarbij de twee banden en wielen rechts aanzienlijke schade opliepen. De bestuurder verloor de controle over zijn stuur en kwam tot stilstand op het kruispunt Kardinaal Mercierplein.

Na een ademtest bleek dat hij 1,6 gram pro mille alcohol in zijn bloed had. Hij kon zijn rijbewijs niet voorleggen omdat dit bij de Politierechtbank in Vilvoorde bleek te liggen wegens een lopend verval van het recht tot sturen.