4u08

Provincie Antwerpen telt meeste werkzoekende schoolverlaters

In onze provincvie verlieten in 2019 welgeteld 19.068 jongeren de school. Exact een jaar later zijn nog 2.113 jongeren op zoek naar een job. "Met een werkzoekendenpercentage van 11,1% verloopt de aansluiting met de arbeidsmarkt voor Antwerpse schoolverlaters het minst vlot van alle provincies", klinkt het bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits. De grootste steden uit onze regio: Mechelen en Turnhout, scoren ook het minst goed.

Het aandeel ongekwalificeerde schoolverlaters uit Antwerpen blijft stabiel op 11%. Ook dat is het hoogste aandeel van alle provincies. Voor schoolverlaters die het secundair onderwijs niet afgerond hebben, verloopt de start van de loopbaan moeilijk.

30% van de Antwerpse schoolverlaters komt uit de stad Antwerpen. Het werkzoekendenaandeel van alle Antwerpse centrumsteden ligt boven het Vlaamse en provinciale werkzoekendenaandeel. Voor stad Antwerpen is dat 14,6%, daarna volgen Mechelen (11,7%) en Turnhout (11,4%). "Het hebben van een diploma verhoogt je kansen aanzienlijk", zegt Crevits. "En kies je voor de zorg of STEM, dan is er ook een grote kans op succes.

Coronacrisis

De coronacrisis heeft het afgelopen jaar uiteraard een enorme impact gehad. Vooral die een opleiding volgden in een sector die zwaar getroffen werd de coronamaatregelen (bijvoobeeld horeca of toerisme) vonden moeilijker een job.

"Toch zijn er al positieve signalen. In de maandelijkse werkzoekendencijfers zien we duidelijk dat het aantal jongeren dat werkzoekend is sterk daalt dit jaar. Ik doe nu vooral een oproep naar onze jongeren om een richting te kiezen die hen echt interesseert en passioneert. Wie droomt van een eigen kapperszaak of beroep als reisprofessional, moet daarvoor durven gaan.", besluit de minister.