10u04

Provincie en gemeenten werken samen aan dynamische winkelstraten

De provincie Antwerpen heeft de afgelopen 2,5 jaar intensief samengewerkt met Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Hoogstraten en Mol. Onder de titel ‘Straat in het vizier’ werkten ze samen een strategie uit om hun winkelstraten (nieuw) leven in te blazen.

In elke deelnemende stad/gemeente werd één straat uitgeroepen tot een zogenaamde concept street of proefstraat. Alle betrokken handelaars, eigenaars, bewoners, ontwikkelaars, lokale overheid, provinciebestuur, middenveldorganisaties, externe experts,… zochten samen naar een nieuwe en unieke identiteit voor de straat. Ze stippelden ook een parcours met acties uit om die identiteit uit te dragen. 

Set methodieken

De vijf pilootgemeenten kwamen tijdens het project regelmatig samen en ontwikkelden een aantal methodieken om de winkelstraten dynamisch te maken én te evalueren. Deze set van methodieken wordt nu gedeeld met alle gemeenten in de provincie Antwerpen en bij uitbreiding in heel Vlaanderen.

In het Europees vervolgproject ‘de 6 van de Kempen’, gaat de provincie samen met de vijf lokale besturen én Turnhout verder om de Kempische steden als winkelkernen extra bekendheid te geven in Vlaanderen.