5u11
De wereld vandaag
vrijdag 7 oktober
17°C
0 km

Puurs-Sint-Amands ondersteunt Poolse zusterstad: "Toestand is chaotisch"

De Poolse zusterstad van Puurs-Sint-Amands, Debica, heeft dringend nood aan hulp. Dat laat het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands weten. De stad ligt op amper 120 kilometer van de Oekraïense grens. Sinds de oorlog is uitgebroken, komen er steeds meer vluchtelingen toe in Debica.

De inwoners proberen hen op te vangen, maar er is nood aan heel wat hulpgoederen. De Werkgroep Puurs-Sint-Amands-Debica is daarom in actie geschoten met een duidelijk doel: haar zusterstad helpen. Volgens de voorzitter van de werkgroep Alfried Peleman, die ter platse is, is de situatie er erg chaotisch.

In Debica zelf worden op dit moment zo’n 300 vluchtelingen opgevangen waarvan 200 in openbare gebouwen van de gemeente en 100 bij gastgezinnen. Er is nu vooral nood aan droge voeding, babyverzorging en materiaal om te slapen. Iedereen kan pakketten bestellen op dit rekeningnummer met de vermelding van het aantal en soort pakketten. Werkgroep Puurs-Debica - BE64 4171 0628 1152

Er was ook een nood is aan kinderzitjes en autostoelen voor gezinnen die aan de grens met Polen toekomen. Met een veilige autostoel kunnen de kinderen hun gedwongen reis door Europa veilig verzetten. Stoelen kunnen nog binnengebracht worden tot uiterlijk dinsdag 22 maart om 10u tijdens de openingsuren van het gemeentehuis. 
 
Op donderdag 31 maart organiseert het lokaal bestuur een benefiet-filmvoorstelling: Donbass uit 2018 van regisseur Sergei Loznitsa. De film vertelt over de onrust in het oosten van Oekraïne. De opbrengst gaat integraal naar de Werkgroep Puurs-Sint-Amands - Debica voor ondersteuning ter plaatse. (FOTO: RR)