10u37

Raadkamer Turnhout behandelt twee moordzaken op één dag

Op vrijdag 1 juli worden er twee moordzaken behandeld in de raadkamer in Turnhout. Het gaat om de moord op de 19-jarige jongen bij de gijzeling in Merksplas en de moord op een 64-jarige man in een stacaravan in Dooiewerf in Herselt. De moorden werden allebei gepleegd eind juni, op slechts twee dagen van elkaar. De verdachten werden vorige week aangehouden door de onderzoeksrechter. Zowel de dader van de feiten in Merksplas blijft een maand langer in de cel als de vrouw die de feiten pleegde in Herselt.

Op 25 juni werd bij een gijzeling in de Rodenbachstraat in Merksplas een 19-jarige jongen om het leven gebracht. Hij overleed aan verschillende steekwonden. De verdachte van de feiten is de ex-vriend van de moeder van de overleden jongen. De ex-vriend drong binnen in het huis waar op dat moment de moeder, haar zoon en dochter en haar huidige vriend aanwezig waren. De dochter en de huidige vriend konden vluchten, maar de dochter raakte daarbij wel ernstig gewond. De moeder werd daarna nog urenlang gegijzeld op de zolder van het huis. De ex-vriend was geen onbekende voor het gerecht, want hij had al een straat- en contactverbod met zijn ex-vriendin door eerder intrafamiliaal geweld. Op zondag 26 juni werd de verdachte voorgeleid bij de onderzoeksrechter, waar hij na een verhoor van zo’n twee uur onder een aanhoudingsmandaat geplaatst werd.

Twee dagen later, op 27 juni, vond er opnieuw een moord plaats in de Kempen. Dit keer werd een 64-jarige man doodgestoken in zijn stacaravan in Dooiewerf in Herselt. Zijn huidige vriendin, die bij hem in zou wonen, wordt verdacht van de feiten. Voordat ze de man om het leven gebracht zou hebben, zou ze de buurman verwittigd hebben. De buurman zou de hulpdiensten moeten verwittigen nadat zij een signaal zou geven. De vrouw is ook bekend bij het gerecht en werd recent nog gecolloqueerd. Maandagavond werd ze opgepakt en afgelopen woensdag werd ze voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Beide verdachten verschijnen vandaag voor de raadkamer, die zich zal buigen over hun verdere aanhouding.

"Besef begint te komen"

De advocaat van de man die de feiten in Merksplas pleegde, zegt dat bij zijn cliënt het besef begint te komen van wat hij gedaan heeft. Meester De Potter zal ook eerst het dossier grondig bestuderen vooraleer stappen te ondernemen. 

Vrouw niet overgebracht

De vrouw die opgepakt is voor de feiten in Herselt, wilde vandaag niet overgebracht worden vanuit de gevangenis naar de raadkamer in Turnhout. Intussen raakte ook bekend dat de vrouw al een tijd in collocatie zat wegens psychische problemen.