15u50

Rijden onder invloed van drank én drugs: politie trekt 12 rijbewijzen in voor 15 dagen

De lokale politie Mechelen-Willebroek voerde afgelopen weekend weer WODCA-controles uit op verschillende plaatsen in Mechelen en Willebroek. Concreet controleerden de agenten vrijdagnacht, van 12 op 13 augustus, en zaterdagnacht van 13 op 14 augustus. In totaal moesten 1439 bestuurders een alcoholtest afleggen, waarvan er 41 positief bliezen. Daarbij hadden 37 bestuurders een strafbare hoeveelheid alcohol in hun bloed, waren 3 bestuurders onder invloed van drugs en 1 bestuurder had zowel drugs als alcohol in zijn bloed. In totaal moesten 12 bestuurders hun rijbewijs inleveren voor 15 dagen, 16 chauffeurs kregen een rijverbod van 6 uur en 13 automobilisten kregen er een van 3 uur.

Achter het stuur na een joint of een lijntje coke

Bij de agenten van Mechelen-Willebroek springen enkele zaken er toch wel uit. Zo hielden ze een bestuurder tegen die positief testte op cocaïne. Niet veel later gaf hij toe dat hij net 2 lijntjes cocaïne had gesnoven en dat hij de nacht ervoor net hetzelfde had gedaan. De bestuurder had bovendien nog maar 4 maanden zijn rijbewijs.

Een andere bestuurder trok de aandacht van de politie omdat zijn lichten niet aanstonden. Ook hij legde een positieve speekseltest af op drugs. De automobilist was onder invloed van cocaïne én cannabis. Daarnaast werd er ook alcohol aangetroffen in zijn bloed, zo’n 0.7 gram pro mille. In de auto vond de politie ook nog een gebruikershoeveelheid hasj. De chauffeur erkende dat hij 3 lijnen coke gesnoven had en 2 joints gerookt had. 

Twee andere bestuurders testten ook positief op het gebruik van cannabis. Eén van hen reed nog met een voorlopig rijbewijs, en ’s nachts rijden is dan sowieso verboden.

Alle bovenstaande chauffeurs zijn hun rijbewijs kwijt voor 15 dagen.

Politie treft 1.6 gram pro mille alcohol en meer aan in bloed bestuurders

Acht andere bestuurders kregen rijverbod van 15 dagen omdat ze reden onder invloed van alcohol. Het aantal gram pro mille dat werd gemeten varieerde van 1.6 gram pro mille tot en met 2.3 gram pro mille alcohol. Een van de betrapte bestuurders reed bovendien veel te snel, van twee bestuurders was de schouwing van de auto vervallen en een andere bestuurder weigerde om te blazen. Voor die laatste werd een dokter opgeroepen om een bloedproef af te nemen.

Foto: archief