15u48

Robot-geassisteerde urologische ingrepen nu ook voor Kempense patiënten

Het ziekenhuis Geel zet voortaan ook de operatierobot Da Vinci in bij het verwijderen van prostaten. Dankzij deze operatietechniek kunnen urologen de patiënten met prostaatkanker die daarvoor in aanmerking komen, dicht bij huis behandelen op een minimaal invasieve manier.

De robot is opnieuw een voorbeeld van zorgafspraken binnen de ziekenhuizen van het Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK), waarbij gespecialiseerde zorg gecentraliseerd aangeboden wordt in één van de 4 ziekenhuizen van Turnhout, Geel, Herentals en Mol. Dankzij de samenwerking kunnen de ziekenhuizen zich nog beter focussen op bepaalde subspecialisaties en hierin verder groeien. Zo kunnen patiënten in een Kempens ziekenhuis, dichtbij huis, terecht voor hun behandelingen. 

Voor elke patiënt die zich aanmeldt met prostaatkanker in één van de vier ziekenhuizen van het ZNK, wordt onderzocht of hij in aanmerking komt voor een robotchirurgische behandeling. “Op die manier heeft élke patiënt in de Kempen – in welk ziekenhuis hij zich ook aanbiedt – toegang tot deze ultramoderne operatie techniek. Huisartsen kunnen hun patiënt dus veilig doorsturen naar ieder ZNK-ziekenhuis. Elk ziekenhuis heeft immers toegang tot de robot en binnen de groep urologen wordt beoordeeld wélke behandeling de beste is voor de individuele patiënt”, zegt Jan Flament, CEO Ziekenhuis Geel.