7u24

Sean De Bie stopt na dit seizoen met wielrennen

Wielrenner Sean De Bie hangt aan het einde van dit seizoen zijn fiets aan de haak. Dat laat de renner vandaag weten op zijn sociale media. "De laatste jaren is er - naar mijn gevoel - te weinig ‘return on investment’. Zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak", verklaart hij zijn beslissing.

"De beslissing om te stoppen is niet licht genomen, maar gegroeid doorheen de jaren", zegt De Bie. "De angst om mezelf elke dag in het hedendaagse verkeer te begeven maakt deze beslissing alleen maar sterker." De naar Herentals uitgeweken Heistenaar kampte in zijn carrière met heel wat blessureleed. Zo kwam hij in 2019 op training zwaar ten val. Hij verbleef een tijdje op de dienst intensieve zorgen van het ziekenhuis.

"Ik kan me inbeelden dat veel mensen verbaasd zijn dat ik op deze leeftijd stop, maar het is een zeer overwogen beslissing, gemaakt in overleg met mijn familie", zegt de nog altijd maar 29-jarige renner.

"Ondanks dit besluit wil ik benadrukken dat ik nog steeds ambities heb voor lopend seizoen, en het beste van mezelf wil geven, tot de laatste wedstrijd", besluit De Bie.

Sterk in de jeugdcategorieën

De Bie was vooral bij in de jongerenreeksen een groot talent, zowel op de weg als in het veld. Zo werd hij 2 keer Belgisch kampioen veldrijden Nieuwelingen. Ook bij de Junioren pakte hij de Belgische driekleur. In die reeks pakte hij ook brons op het EK.

Op de weg won De Bie het Europees kampioenschap in 2013. Daar was hij de snelste van een selecte kopgroep met onder meer huidig wereldkampioen Julian Alaphilippe. Hij werd ook ooit tweede in de Ronde van Vlaanderen voor beloften.

Maar bij de profs wilde het nooit echt lukken voor De Bie. Mede door blessureleed kon hij zijn talent nooit ten volle tonen. Het bleef bij een ritzege in de Ster van Bessège en de Ronde van Luxemburg en de eindzege in de Driedaagse van West-Vlaanderen. Dit jaar was zijn beste uitslag een tweede plaats in de Ronde van Finistère, na Benoît Cosnefroy.