0u31

Speciale tunnels om otters te helpen

Er komen speciale ottertunnels om de dieren in onze regio meer kansen te geven. In natuurgebied Blaasveldbroek in Willebroek woont al bijna 10 jaar een otter. Het diertje maakte er in 2012 zijn thuis van, de eerste otter in tientallen jaren in Vlaanderen.

Met wat goede wil kan je Willebroek misschien wel de bakermat van de otter in Vlaanderen noemen. Want het is in natuurgebied Blaasveldbroek dat in 2012 voor het eerst in tientallen jaren opnieuw beelden gemaakt werden van een otter.

Tunnels

Het Blaasveldbroek is uitgestrekt en de zuivere beken zitten vol met vis. De ideale leefomgeving voor de dieren. Maar otters hebben grote gebieden nodig, omdat ze zich regelmatig verplaatsen. Daarom wil Regionaal Landschap Rivierenland verschillende natuurgebieden met elkaar verbinden. Denk in de Mechelse regio onder meer aan de Naeyer of het Mechelsbroek.

"De Stuivenbergbaan in Willebroek, daar willen we graag een ottertunnel aanleggen zodat die otter zich vlotter kan bewegen tussen de verschillende gebieden" zegt Myrtle Verhaeven van Regionaal Landschap Rivierenland. "En ook de E19 ligt hier niet zo ver van, dat is ook een barriere waar de otte rmoeilijk over of onder kan. Dus ook daar willen we inzetten om de tunnels die er zijn ottervriendelijk te maken."