18u36

Speels Nederlands leren tijdens de Taalweken in Willebroek

75 kinderen tussen 9 en 20 augustus kunnen opnieuw deelnemen aan de Taalweken in Willebroek. Kleuters en kinderen van de lagere school die meertalig opgroeien, oefenen er Nederlands.

De Taalweken lopen al sinds 2018 en zijn doorheen de jaren populair geworden.

Omdat leerkrachten en leerlingen aangeven dat er tijdens de vakanties soms wat leerwinst verloren gaat, richtte de gemeente Willebroek de speelse weken op.

“Met deze taalweken geven we de kinderen een korte boost aan het eind van de vakantie zodat ze op 1 september met zelfvertrouwen en plezier aan een nieuw schooljaar kunnen beginnen”, vertelt Murat Öner, schepen van Onderwijs.

Voor alle lagere schoolkinderen

Omdat de Taalweken veelgevraagd zijn bij ouders, kinderen en scholen, breidt het aanbod uit. Dit jaar kunnen alle leerlingen van de lagere school deelnemen.

De lessen gaan door in de gebouwen van Basisschool Sancta Maria en GO! Tovertuin.

Schoolse vaardigheden

“Gemotiveerde leerkrachten zorgen voor verschillende interactieve lessen en activiteiten op maat van de doelgroep. Ook schoolse vaardigheden worden herhaald, zoals het werken in groep, omgaan met instructies en samenwerken”, vertelt schepen Öner.

“Daarnaast zijn er in onze gemeente een hele zomer lang leuke, Nederlandstalige, initiatieven voor kinderen en jongeren. Zo hebben we onze zomerwerking ZOWI, de sportweken en het leespaspoort van de bibliotheek."

Sport en vrije tijd zijn volgens schepen Öner de ideale manier om Nederlands te oefenen.

De organisatie van de Taalweken verloopt dan ook in samenwerking met ZOWI en de buitenschoolse kinderopvang ’t Appelboompje. Daar kunnen de kinderen het hele jaar terecht.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via onderwijs@willebroek.be.