21u59

Stadsarchief Herentals verwerft unieke verzameling postkaarten

Het stadsarchief van Herentals heeft een verzameling van zo’n 660 historische postkaarten kunnen verwerven. Het gaat om kaarten uit het tweede deel van de negentiende eeuw tot en met de eenentwintigste eeuw.

Naast waardevolle, historische zichten op straten en pleinen tonen de postkaarten ook heel wat zaken die nu verdwenen zijn. Zo zijn er onder meer foto’s met de historische interieurs van verschillende scholen, verdwenen fabrieken, de Herentalse wielerbaan en de drooggelegde vaart waar nu de Augustijnenlaan loopt. Historische gebeurtenissen zoals de aanleg van het Albertkanaal en de bouw van het nieuwe ziekenhuis werden ook vastgelegd op verschillende postkaarten. Kortom, de verzameling toont verandering en continuïteit in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk doorheen de voorbije 130 jaar en is van onschatbare waarde voor de lokale geschiedschrijving. 

De archiefmedewerkers inventariseren en digitaliseren nu de collectie. Na de verhuis van het stadsarchief naar de Kunstencampus wordt ze gepresenteerd op een online beeldbank.