6u06

Staking dreigt bij koekjesfabriek Mondelez in Herentals

En er dreigt ook een staking bij koekjesfabrikant Mondelez in Herentals. Het personeel is bezorgd over de afhandeling van de aangekondigde herstructurering in oktober vorig jaar.

200 van de 1000 werknemers moeten vertrekken en dat heeft als gevolg dat er minder mensen aan de productielijnen zullen staan. Maar een degelijke opleiding blijft uit, zeggen de vakbonden. Donderdag ging de late en nachtploeg al niet meer aan het werk. 

Een jaar geleden kondigde Mondelez aan dat het enkele productielijnen wil uitbesteden aan externe bedrijven. Onder meer de Chacha, Cent-Wafers en een deel van de Tuc-koekjes zullen niet meer in Herentals gemaakt worden. 

Als gevolg van de herstructurering zullen er ook minder mensen staan aan de lijnen die wel behouden worden. En daarvoor zijn er opleidingen nodig. Maar enkele maanden voor het definitieve vertrek van een vijfde van het personeel, blijven die opleidingen uit, zegt de vakbond. Het personeel is ook ongerust omdat ze van de rechtstreeks leidinggevenden geen informatie krijgt. 

Donderdagnamiddag en vrijdagnacht waren er al prikacties. De late ploeg ging niet meer aan het werk en ook de nachtploeg weigerde om de productie op te starten. Bonden en directie zaten tot 3 uur 's nachts samen om tot een akkoord te komen, maar dat kwam er niet. 

Dinsdag staat er een nieuw overleg gepland, als ook dat op niks uitdraait, is de kans op een staking groot, volgens de bonden.