6u42

Stripwerken aan oude bib in Mechelen starten vandaag

Vandaag gaan de stripwerken aan de oude bibliotheek in de Moensstraat in Mechelen van start. De werken maken deel uit van een circulair bouwproject, waarbij 75% van de aanwezige materialen hergebruikt zou moeten worden. Tijdens deze fase van het bouwproject worden de ramen en de plinten gerecupereerd. De ramen zullen dan een tweede leven krijgen in de Impact Factory, een onderneming die zich inzet voor circulair ondernemerschap en initiatieven in Mechelen. De oude bibliotheek zal uiteindelijk plaatsmaken voor 22 duurzame woningen, 3 commerciële ruimtes en een groene publieke ruimte. De volledige werken, onder leiding van ontwikkelaar CAAAP, zullen zeker 2 jaar duren.

In mei van dit jaar werden allerlei materialen uit de oude bibliotheek al gerecupereerd. Het gaat onder meer om boekenrekken, vloertapijt, verlichting en een stalen trap. In totaal wordt 3,9 ton materiaal uit de bib gerecycleerd. Ook de betonstructuur van de bib moet zo goed mogelijk behouden worden, want zo kan het grootste aandeel materialen hergebruikt worden. Enkel de oude leeszaal zal volledig worden afgebroken, maar de andere gebouwen worden enkel gerenoveerd of de oude draagstructuur wordt althans sowieso behouden. De sloopwerken starten op 16 augustus.

Daarna zal de aannemer een beschoeiing plaatsen, zodat er een bouwput gemaakt kan worden voor de ondergrondse parking. Daarvoor wordt eerst een archeologisch onderzoek uitgevoerd. De ruwbouwwerken zijn gepland voor na het archeologisch onderzoek.

Foto: archief