0u12

Tijdlang geurhinder in Balen na incident chemisch bedrijf in Ham

Vanmorgen was er ernstige geurhinder in Balen. Door een incident in een chemisch bedrijf in buurgemeente Ham was er rond 10.30 uur ernstige geurhinder in Olmen en in de andere deelgemeenten in Balen. De gemeente Balen gaf advies aan de inwoners aan om binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen. 's Middags rond kwart voor 1 werden de voorzorgsmaatregelen opgeheven.

Wolk van chemisch bedrijf in Ham

Bij het chemisch bedrijf Tessenderlo Kerley in Ham was er een wolk met chemisch product vrijgekomen. Volgens het bedrijf ging het om zoutzuur (HCl). De gemeentelijke crisiscel kwam samen om de situatie mee op te volgen. Zo heeft die in contact gestaan met de scholen van Olmen, Hulsen en Rosselaar ivm het afhalen van de kinderen. Inwoners die aangesloten zijn op Be-Alert ontvingen ook een bericht met de te nemen voorzorgen. 

De voorzorgsmaatregelen werden ingetrokken op basis van de metingen van de brandweer zone Kempen en waarnemingen van de hulpdiensten ter plaatse. De wolk zou vooral kortstondig irritatie kunnen hebben veroorzaakt aan de luchtwegen.Nu dat de concentraties uitgedund zijn, zijn er geen schadelijke gevolgen meer. 

(Foto: gemeente Balen)