12u54

Traditie van Poortje Pik leeft...misschien iets te veel

Op deze 1ste mei stond het marktplein van Rijkevorsel traditiegetrouw weer vol met allerhande spullen. Want de nacht van 30 april op 1 mei, dat betekent Poortje Pik in de gemeente.

Alles wat losstaat of hangt in de voortuintjes wordt dan bijeen gebracht in het centrum van het dorp. En de inwoners moeten hun spullen dan maar komen terug zoeken.

Vanalles werd er afgelopen nacht verzameld op het marktplein. Van afvalcontainers tot winkelkarretjes en zelfs een caravan. Het is een stukje folklore dat al lang meegaat in Rijkevorsel.

Al durfde het de voorbije jaren al eens uit de hand lopen en ook nu zat burgemeester Dorien Cuylaerts met een dubbel gevoel. "Het is zeker de moeite. Het was zeker een geslaagde editie als je kijkt wat er allemaal staat. Maar het was ook een teleurstellende editie omdat er ook wel zaken tussen staan die hier niet thuishoren," zegt ze. "Verkeersborden, Herashekken van bouwwerven, putdeksels die worden weggehaald, dat zorgt voor onveilige situaties. En dat is niet de insteek van onze traditie."

 

Poortje Pik is een ludieke traditie. Maar als er verkeersborden verdwijnen, kan het gevaarlijk worden. (Beelden: VRT)