7u21

Turnhoutse vluchtelingen pennen hun verhaal neer

Je bent amper 16 en beslist om je vaderland, Iran of Eritrea, te ontvluchten en belandt uiteindelijk in Turnhout. Dat is het verhaal van Fatima en Helen. In 2016 maakten ze allebei de verre vlucht. In Turnhout leerden ze intussen 2 vriendinnen kennen met wie ze samen hun verhaal neerschreven in een boek. Het boek bundelt verdriet en hartverscheurende momenten, maar ook warme momenten.

"Het begin van mijn leven was toen ik nog niet bestond", zo heet het boek dat de 2 meisjes schreven. Want toen de moeder van Fatima zwanger van haar was, trokken zij en haar man weg uit Afghanistan. Ze vluchtten naar Iran. Maar als Fatima een half jaar oud is, verliest ze haar beide ouders. Op haar 16de ontvlucht ze Iran en komt in België terecht. Ook Helen komt op 16-jarige leeftijd in ons land terecht. Ze ontvluchtte haar thuisland Eritrea.

In ons land leren de meisjes Janne en Michèle kennen. Met hun vieren beslissen ze de vluchtverhalen neer te schrijven in een boek. Dat schrijven is blijkt niet evident in coronatijden. In totaal schrijven ze anderhalf jaar aan het boek. Tijdens het hele proces kunnen ze mekaar slechts één keer in levende lijve zien, voorts gaat alles via telefoon of online.

Het resultaat is een verhaal vol verdriet, maar ook warme moment. Het boek is vanaf maandag verkrijgbaar in de boekhandel.