14u16

Uniek dansboek Margaretha van Oostenrijk slechts 2 dagen te bekijken

In de Koninlijke Bibliotheek van Brussel is komend weekend een uniek stukje Mechelse geschiedenis te bekijken. Het museum van de bibliotheek stelt een dansboekje tentoon van Margaretha van Oostenrijk. Een erg kostbaar werkje, want het werd destijds geschreven op zwart perkament. In het boek staan choreografieën voor hofdansen die typisch waren voor die tijd, de periode kort na de Middeleeuwen. Het dansboek had destijds een plaats in het paleis van Margaretha in de Mechelse Keizerstraat.

58 dansen

In het dansboekje van Margaretha van Oostenrijk, vermoedelijk uit 1500 staat een verzameling van 58 dansen, met muzieknotaties en de instructie voor de danspassen. Het is een erg zeldzaam werk, want de tekst is geschreven op zwartgemaakt perkament. De 58 choreografieën in het boekje zijn allemaal voor de basse danse, een dansvorm die typisch is voor de 15de en 16de eeuw. De voeten schuiven over de grond. Een ideale dans voor die tijd, want de jurken met lange slepen en de kousenbroeken met puntschoenen lieten meer energieke dansen niet echt toe. 

Zaterdag en zondag 

Over de precieze oorsprong van het dansboekje en over de exacte geschiedenis bestaan nog heel wat vraagtekens. Het is wel zeker dat het werk een plaats had in het paleis van Margaretha van Oostenrijk, het huidige gerechtsgebouw in Mechelen. Omdat het dansboekje zo fragiel is, stelt dat Koninklijke Bibliotheek van Brussel het maar 2 dagen tentoon. Wie dat wil, kan het nu zaterdag en zondag gaan bekijken. Daarna wordt het vervangen door een kopie.