10u45

Uw mening: lockdown of niet?

De corona-cijfers kleuren rood. De alarmbellen gaan af. Het Overlegcomité heeft dan ook beslist om een aantal versoepelingen terug te draaien en extra maatregelen te nemen. Maar wij willen ook weten wat jij denkt. Laat het ons weten via deze poll.

Paaspauze

Het Overlegcomité noemt het zelf een 'paaspauze'. De lagere en middelbare scholen gaan een week vroeger dicht en krijgen een week langer paasvakantie. De kleuterscholen blijven wel open. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts verzette zich lang tegen het sluiten van de scholen. Maar het is intussen wel duidelijk dat het virus hard rondgaat onder kinderen.

Daarnaast gaan ook de contactberoepen, zoals kappers en schoonheidssalons weer dicht. Een harde noot voor hen. Want zij zijn nog maar pas open. En premier De Croo beloofde toen dat het niet de bedoeling was om ze weer te sluiten. Geen jojo-beweging klonk het toen. Maar intussen heeft de realiteit ons ingehaald.

Niet-essentiële winkels gaan ook weer toe. Of toch niet helemaal. Ze kunnen blijven werken, maar alleen op afspraak. Je mag ook 1 andere persoon meepakken.

Buiten afspreken mag niet meer met 10. Maar opnieuw met hooguit 4. De regering drukte nog eens op de verplichting van telewerk. En niet-essentiële reizen blijven verboden. De premier kondigde zelfs strengere grenscontroles aan.

Meer patiënten

De afgelopen dagen werd het duidelijk dat het met het aantal besmettingen niet de goede kant uitgaat. In het triagecentrum in Geel bijvoorbeeld en in Bornem zagen ze het afgelopen weekend de helft meer mensen die zich kwamen laten testen.

Maar niet alleen de besmettingen nemen toe. Ook het aantal patiënten dat in de ziekenhuizen terechtkomt en op intensive care, neemt almaar toe. Voor de virologen het sein om aan de alarmbel te trekken.

Al die cijfers waren voor premier De Croo dan ook de aanleiding om het Overlegcomité vervroegd bijeen te roepen om dus bijkomende maatregelen af te spreken. Maar bij ons kan ook u uw stem laten horen. De vraag in onze poll is simpel: een lockdown ja of neen. Breng uw stem uit. En zondag in Standpunt gaan we er dieper op in.