21u39

Valse bommelder had ook plannen om kind te ontvoeren voor losgeld

De man die in mei 2019 een valse bommelding deed waardoor 20.000 kinderen van verschillende scholen geëvacueerd moesten worden, had ook plannen om een kind te ontvoeren en daar losgeld voor te vragen. Hij had daar al een brief voor opgesteld en een stemvervormer voor gedownload op zijn gsm. Dat bleek woensdag op zijn proces.

Op 8 mei 2019 ontstaat er paniek op scholen in Westerlo, Diest en Aarschot. Aan het politiekantoor werd toen een brief gevonden waarin iemand dreigde een gas- en brandbom met stalen nagels te laten ontploffen. In welke school dat zou gebeuren, moest de politie zelf uitzoeken. In totaal moesten 22.000 leerlingen van 54 verschillende scholen geëvacueerd worden.

Maar daar bleef het niet bij. De man had ook plannen om een kind te ontvoeren. Dat bleek uit een brief die later in zijn auto gevonden werd, waarin stond dat hij losgeld zou eisen van de ouders. Het parket heeft daarnaast ook nog andere bewijzen die aantonen dat de ontvoering van een kind maar op het nippertje voorkomen werd. 

De man geeft de valse bommelding toe, maar blijft de poging tot gijzeling ontkennen. Het vonnis volgt op 29 september.