20u27

Van Hool bouwt eerste volledig elektrische dubbeldekker

Busbouwer Van Hool uit Koningshooikt (Lier) heeft als eerste constructeur ter wereld een 100% batterij-elektrische dubbeldekker touringcar gebouwd. De bus heeft een actieradius van zowat 500 kilometer en biedt plaats aan 69 reizigers. De bus is bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt en zal daar vooral gebruikt worden voor het woon-werkverkeer.

Exact een jaar geleden voerde Van Hool de eerste 100% batterij-elektrische touringcar uit naar de Verenigde Staten. Daar werden intussen 22 exemplaren van verkocht. "De Amerikaanse klanten reageerden zeer enthousiast op de rijervaringen met die touringcar", zegt Filip Van Hool, CEO van Van Hool. "Daarom zijn we snel aan het werk gegaan voor de ontwikkeling van een batterij-elektrische dubbeldekker, die een hogere passagierscapaciteit heeft."

Silicon Valley

De Amerikaanse markt is al lang belangrijk voor de Lierse busbouwer. Al 34 jaar bouwt Van Hool autocars en bussen voor de VS. "Er rijden vandaag meer dan 11.000 Van Hool autocars en bussen op de Amerikaanse wegen voor vele klanten, onder andere voor een aantal grote Silicon Valley-bedrijven die pendeldiensten voor hun medewerkers organiseren. Door de vraag van een aantal klanten naar vol-elektrisch aangedreven voertuigen, hebben we bij Van Hool gezocht naar een oplossing.”, besluit Filip Van Hool.