0u19

Vanmiddag genieten van zonsverduistering

Als de weergoden meewillen en er niet te veel wolken zijn (wat niet het geval lijkt te worden) kunnen we vanmiddag genieten van een gedeeltelijke zonsverduistering. Tussen 11u19 en 13u31 schuift de maan voor de zon, het hoogtepunt zal 12u19 plaatsvinden.

We krijgen geen totale zonsverduistering te zien, maar met ruim 26 % van de zon bedekt is er toch sprake van een merkwaardig en uitzonderlijk schouwspel aan de hemel. Voor scholen is het een uitgelezen moment om wetenschap dichter bij jongeren te krijgen. Daarom startte de Vlaamse volkssterrenwachten een informatiecampagne voor de verspreiding van eclipsbrilletjes en lesmateriaal voor scholen.

"Met een kant-en-klare les kunnen de onderwijzers van het basisonderwijs onze kinderen alles leren over de zonsverduistering", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts. "Zo prikkelen ze ook de astronomen, meteorologen en natuurkundigen van morgen.”

“Een eclips spreekt tot ieders verbeelding en is een spectaculair voorbeeld van hoe wetenschap niet abstract of een ver-van-ons-bed hoeft te zijn", vult minister van Wetenschapsbeleid in Innovatie Hilde Crevits (foto) aan. "Ik ben blij met het schitterende werk van onze Vlaamse volkssterrenwachten om jongeren inzicht te laten krijgen in het fenomeen en hun interesse in wetenschap te prikkelen. Vlaanderen blinkt uit in technologie. Jongeren die voor wetenschapsrichtingen kiezen, vormen voor onze kennisregio dan ook een belangrijk deel van onze toekomst!”

Bescherming

Maar zonnewaarnemingen zijn niet zonder gevaar. Wie onbeschermd naar de zon kijkt, kan blijvend oogletsel oplopen. Daarom is het van het grootste belang om bij het bekijken van een zonsverduistering de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Onder het motto ‘Liever niet het zicht van een mol? Eclipsbril op je bol!’, wordt er in de campagne dan ook ruime aandacht besteed aan het veiligheidsaspect.

Het is al 6 jaar geleden dat er nog eens een zonsverduistering te zien was in ons land.