4u40

Verkeerslichten moeten kruispunt Turnhoutsebaan met Kapellestraat veiliger maken

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan plannen om het kruispunten van de Turnhoutsebaan met de Kapellestraat en de Postelarenweg in Mol. Het drukke kruispunt moet vooral veiliger worden voor fietsers. Zo komen er in de toekomst verkeerslichten op de beide kruispunten en worden er ook extra oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers voorzien.

Het kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Kapellestraat wordt door heel wat zwakke weggebruikers als onveilig ervaren. Er is maar aan 1 zijde van het kruispunt een oversteekplaats en ook heel wat verkeer maakt een afslagbeweging, waardoor ze in conflict komen met fietsers.

Om dat probleem aan te pakken, wil AWV het kruispunt in de toekomst voorzien van verkeerslichten waardoor fietsers aan de verkeerslichten veiliger kunnen oversteken. De verkeerslichten moeten meteen ook een tweede pijnpunt op het kruispunt aanpakken. Want op dit moment staat er, zeker tijdens de spitsuren, vaak een file in de Kapellestraat. Die wordt veroorzaakt door auto's die vanuit de Kapellestraat de Turnhoutsebaan richting het centrum van Mol willen opdraaien. Maar dat niet kunnen door de grote drukte op de Turnhoutsebaan.

Postelarenweg

De maatregelen die voorzien worden op het kruispunt met de Kapellestraat, hebben ook een impact op het vlakbijgelegen kruispunt van de Turnhoutsebaan met de Postelarenweg. Het verkeer uit die laatste straat zal de Turnhoutsebaan enkel nog kunnen oprijden in de richting van Mol-Centrum. Een middenberm moet verkomen dat het verkeer nog linksaf richting Dessel kan rijden.

Timing

Om de aanpassingen te kunnen doen, zullen er eerst een aantal grondverwervingen moeten gebeuren. Pas als die definitief zijn, kunnen de echte werken beginnen. Volgens de voorlopige planning zouden de nutswerken begin volgend jaar kunnen starten. De effectieve heraanleg van de kruispunten zal wellicht in april 2023 starten en zouden zo'n 3 maanden in beslag nemen.