13u03

Versoepeling regels coronatesten bij dagopnames ziekenhuis

Een aantal ziekenhuizen uit onze regio versoepelen hun regels rond coronatesten. Tot deze week moest iedere patiënt die voor één of meerdere dagen in het ziekenhuis werd opgenomen, een negatieve coronatest kunnen voorleggen. In het Heilig Hart ziekenhuis in Lier en Imelda in Bonheiden moeten patiënten die volledig gevaccineerd zijn, sinds deze week geen coronatest meer doen voor dagopnames. Imelda beklemtoont dat voor een dagingreep onder algemene narcose, nog wel screening op corona gebeurt. Patiënten voor endoscopische onderzoeken moeten geen test meer laten uitvoeren na volledige vaccinatie. De Kempense ziekenhuizen vinden het nog te vroeg.

Voorwaarde is wel dat ze al minstens 2 weken volledig gevaccineerd zijn met het Moderna, Astra Zeneca of Pfizervaccin, of 4 weken met het Janssenvaccin. Voor meerdaagse opnames is wel nog een test nodig. Het AZ Rivierenland campus Bornem en het Sint-Maarten-ziekenhuis in Mechelen versoepelen voorlopig niet.

Kempense ziekenhuizen vinden het nog te vroeg

De 4 ziekenhuizen van het ziekenhuisnetwerk Kempen blijven patiënten ook voor opname in het dagziekenhuis testen op corona.  Een aantal ziekenhuizen uit het arrondissement Mechelen laat die test vallen, vanaf dat de patiënt een maand, met Janssen, of 2 weken met 1 van de 3 andere vaccins volledig gevaccineerd is. Maar de Kempense ziekenhuizen vinden het daarvoor nog te vroeg. Waarschijnlijk blijft de regel nog de hele zomervakantie gelden voor alle ingrepen met narcose.