18u27

VIDEO: Archeologisch onderzoek kasteelruïne Ter Elst in volle gang

Aan de kasteelruïne Ter Elst in Duffel vindt er op dit moment archeologisch onderzoek plaats. Die horen bij de grondige restauratie van het domein. Vandaag wordt in archeologische proefputten gezocht naar restanten van muren van het vroegere kasteel in de grond. Na de restauratie wil Duffel het kasteeldomein openstellen om er op termijn zelfs evenementen te organiseren.

Volgend voorjaar starten de restauratiewerken. Voor die kunnen beginnen, vindt er eerst een archeologisch onderzoek plaats op het domein. Daarin wordt niet gezocht naar munten of scherven van pakweg oude vazen, maar wel naar restanten van de muren die hier vroeger stonden.

Momenteel is het domein afgesloten voor bezoekers. Na de restauratie wil de gemeente Duffel er een toeristische trekpleister van maken. "Het is de bedoeling dat men zowel fietsend als wandelend hier heel het domein kan betreden", zegt schepen van Cultuur Lili Stevens. "Er zullen evenementen kunnen doorgaan, maar daarnaast zal men kunnen verpozen binnen in de ruïne of op het plein zelf. Het is ook heel belangrijk dat er heel wat verwijzingen zullen zijn naar de geschiedenis."