17u57

VIDEO: Leraar BS Schorvoort misbruikt 29 jaar lang leerlingen tussen 8 en 10 jaar

Voor de rechtbank in Turnhout is het proces gestart tegen een voormalige leerkracht van basisschool Sint-Franciscus in het Turnhoutse gehucht Schorvoort. Hij moet zich verantwoorden voor jarenlang misbruik van zijn jonge leerlingen. 16 slachtoffers, die toen 8 tot 10 jaar oud waren, hebben zich gemeld.

De 62-jarige leraar van basisschool Sint-Franciscus zocht altijd lieve, brave meisjes uit. Hij betastte ze onder hun kleren als ze op zijn schoot zaten. Hij had zijn lessenaar zo geplaatst dat het misbruik uit het zicht van de andere kinderen bleef. In 29 jaar tijd maakte hij zo minstens 16 slachtoffers tussen de 8 en 10 jaar.

Knuffelmeisjes

De bal ging aan het rollen toen in juli 2021 één van zijn leerlingen thuis emotioneel reageerde op een enge film. Ze zei dat haar jongere zusje zeker niet bij de meester in de klas mocht komen. Toen zij zelf enkele jaren eerder bij hem in de klas zat, moest ze regelmatig op zijn schoot zitten terwijl de klas samen naar Karrewiet keek. Hij streelde haar dan onder haar kleren. De ouders van het meisje dienden meteen klacht in.

In zijn eerste verklaring gaf de meester de feiten toe. “Ik zie kinderen graag, en voel me tot hen aangetrokken,” verklaarde hij. Hij legde uit dat het meisje speciaal voor hem was, dat zij zijn ‘knuffelmeisje’ was. Hij gaf ook feiten toe die teruggaan tot 29 jaar geleden. In elke klas had hij 1 of 2 ‘knuffelmeisjes’.

Schuldig verzuim

Ook de voormalig directrice van de school staat terecht voor schuldig verzuim. Ze greep niet in toen andere leerkrachten bij haar melding maakten van het familiaire gedrag van de meester. Ze zei dan dat ze hem er al op had aangesproken. 

Op 14 juni komen het Openbaar Ministerie en de advocaten van de leraar en de directrice aan het woord. Dan wordt er ook een straf gevorderd. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto: archiefbeeld