6u48

Vier op tien bedrijven vreest ook omzetverlies in 2022

Uit een nieuwe bevraging van Voka – KvK Mechelen-Kempen blijkt dat vier op de tien bedrijven in de regio ook in 2022 omzetverlies verwachten. Het verlies kan oplopen tot 75 procent in vergelijking met de periode vóór de coronacrisis. Voor 2021 geven zes op de tien bedrijven aan dat ze minder omzet zullen draaien.

De klappen vallen vooral bij de kleinere kmo’s, bedrijven met minder dan 50 medewerkers. De grotere ondernemingen kunnen de klappen iets beter opvangen. Het gewogen gemiddelde - grotere bedrijven wegen zwaarder door dan kleinere – bedraagt het omzetverlies 13 procent.

Vrijdag komt het Overlegcomité samen om de huidige maatregelen te bekijken. “Onze economie volledig op slot doen, zoals in Nederland en Duitsland, zal het litteken bij onze bedrijven alleen maar groter en dieper maken. Dat is economisch niet houdbaar,” zegt Tom Laveren van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen.

“41 procent van de bevraagde bedrijven in Mechelen en Kempen zegt dat ze volgend jaar evenveel of méér willen investeren dan gepland. 16 procent wil zelfs méér aanwerven. Die ondernemers, die het risico nemen om tóch te investeren tijdens de grootste economische crisis in vredestijd, moeten we ten volle ondersteunen,” besluit Van Laveren.