11u04

Vijf jaar cel voor veertiger die drugslabo's in Merksplas en Oud-Turnhout runde

Een 46-jarige man uit Oud-Turnhout is door de rechter veroordeeld tot 5 jaar cel. De man produceerde synthetische drugs in labo's in Merksplas en Oud-Turnhout. Zelf heeft hij altijd volgehouden dat hij gedwongen werd om mee te werken omdat hij en zijn gezin na een home invasion bedreigd werden.

De politie viel in juni 2021 binnen in een villa aan de Goordijkstraat in Merksplas. In een schuur (foto) achteraan het domein troffen de agenten een drugslab aan waar synthetische drugs, zoals het erg verslavende crystal meth, werden gemaakt.

Enkele dagen later vonden de speurders ook in een aantal oude paardenboxen van een manège in Oud-Turnhout restanten van een drugslab terug.

Het openbaar ministerie vroeg 2 weken geleden nog 6 jaar cel voor de man. De correctionele rechtbank veroordeelde de man woensdag tot een effectieve celstraf van 5 jaar. Daarnaast wordt ook nog eens 60.000 euro verbeurd verklaard.

Bedreigd

De man zelf heeft altijd volgehouden dat hij enkel meewerkte aan de drugslabo's nadat hij tijdens een home invasion in 2018 bedreigd werden. Hij huurde de villa en leverde hand- en spandiensten omdat criminelen anders geweld zouden gebruiken tegen zijn vrouw, kinderen en moeder. 

Toch stond de man alleen terecht. Andere mogelijke betrokkenen konden door politie en gerecht niet geïdentificeerd worden.

Foto: FGP Antwerpen