VITO herstart geothermieonderzoek na lichte aardbevingen in Dessel

din 20 Apr 2021
De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol start maandag opnieuw met haar geothermieonderzoek, waarmee gebouwen verwarmd kunnen worden met water uit de diepe ondergrond. Dat schrijft GVA. Dat onderzoek werd nadat twee aardbevingen voelbaar waren in het centrum van Dessel stilggelegd, inmiddels al 2 jaar geleden.

Mini-aardbeving opwekken

Het geothermieonderzoek van VITO pompt gloeiend heet water op 3,5 kilometer diepte op en injecteert het afgekoelde water na gebruik voor de verwarming van gebouwen opnieuw in de ondergrond.

Onderzoekers willen nu een jaar lang spelen met de druk waarmee ze het opgepompte water weer in de diepe ondergrond injecteren. Zo willen ze de ene na de andere mini-aardbeving opwekken, zodat ze straks goed begrijpen hoe je ze uitlokt. En ze dus ook kan voorkomen. Om die experimenten tot een goed einde te brengen heeft VITO een nieuwe injectiepomp geïnstalleerd, die het mogelijk maakt het water bij veel kleinere drukverschillen rond te pompen dan de vorige.

De geothermiecentrale van VITO in Mol heeft  intussen al zo’n 48 miljoen euro gekost. Daarbij inbegrepen is de aanleg van een warmtenet dat de gebouwen van de VITO en die van de buren van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en kernafvalverwerker Belgoprocess straks moet verwarmen met aardwarmte. Maar het kan dus nog even duren voor dat ook kan gebruikt worden.