18u52

Voka: Jobs dreigen verloren te gaan door stijgende loonkosten

De economische vooruitzichten zijn zorgwekkend. Die boodschap brengt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen vanmorgen in ons actuaprogramma Standpunt.

Voornamelijk de fors stijgende loonkosten baren de ondernemers zorgen. "Er is net een nieuwe voorspelling uit van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven. Zij stellen dat de loonhandicap oploopt tot 4,6%. Simpel gezegd: personeel is in ons land bijna 5% duurder dan in de buurlanden. Dat is een hele gevaarlijke evolutie. Als je dit niet snel aanpakt, dan gaan er hier gegarandeerd jobs verdwijnen richting het buitenland", aldus Laveren.

Ook de bouwsector trekt aan de alarmbel. Bert Lenaerts van Groep Vanhout stelt effectief al in de praktijk vast dat het in het buitenland goedkoper wordt.

Bob Van Poppel, voorzitter Embuild provincie Antwerpen: "In januari komt er voor heel wat bedienden een loonsverhoging van 10% bij. De overheid moet maatregelen nemen, zodat de mensen meer overhouden, maar ook de rekening niet door de bedrijven moet betaald worden."

Nadien gingen Vlaams parlementsleden Tom Ongena (OPEN VLD), Caroline Gennez (VOORUIT) en Staf Aerts (GROEN) met elkaar in debat aan de vooravond van de Septemberverklaring van de Vlaamse regering.

Herbekijk Standpunt om 13u30, 17u15 of 23u30 of via onze website.
 

insluiten