1u10

Vooruit-Groen wil leegstaande panden verbouwen tot sociale woningen

In Arendonk heeft de oppositie een voorstel om leegstaande panden om te vormen tot sociale woningen. Leegstand aanpakken en meer sociale huurwoningen creëren, dat is wat oppositiepartij Vooruit-Groen wil. De fractie denkt eraan om de middelen die worden opgehaald via de leegstandbelasting te gebruiken om leegstaande panden te renoveren. Het voorstel wordt straks besproken op de gemeenteraad.

Indien het project goedgekeurd wordt, zullen eigenaars die hun leegstaande panden willen verbouwen tot sociale woningen, kunnen rekenen op een renteloze lening van 25.000 euro en een complete ontzorging bij de verbouwing. Momenteel staan er 185 Arendonkenaars op de wachtlijst voor een sociale woning en in 2020 konden slechts zestien woningen worden toegewezen via de sociale huisvestingsmaatschappij of het sociaal verhuurkantoor.

Op die manier duurt het nog wel een tijdje vooraleer de woonbehoefte is ingevuld. Maar tegelijk staan er een 20-tal panden al meer dan een jaar leeg. Met het voorstel wil de oppositiepartij proberen om leegstaande panden in te zetten voor sociale verhuur.