9u56

Vooruit voert actie voor betaalbaar wonen: "Mechelen aan dit tempo binnenkort duurste stad"

De Mechelse oppositiepartij Vooruit heeft vanmorgen actie gevoerd aan het station voor betaalbaar wonen in de Dijlestad. In Mechelen is prijs van een gemiddelde koopwoning de voorbije maanden met een vijfde gesteegn. Ook de huurprijzen swingen volgens Vooruit de pan uit in de Dijlestad. Samen met de hoge energieprijzen wordt betaalbaar wonen voor personen met een laag inkomen moeilijk of zelfs onmogelijk, klinkt het.

De prijs van een gemiddelde koopwoning in Mechelen bedraagt op dit moment een kleine 320.000 euro. "Voor een gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten", zegt Vlaams parlementslid Caroline Gennez. "Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak. Wij vragen dan ook om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen.”

Ook de huurprijzen in de Dijlestad swingen de pan uit. "We zien dat Mechelen een van de sterkste stijgers is als het gaat over huurprijzen", zegt Thijs Verbeurgt, fractieleider van Vooruit in de Mechelse gemeenteraad. "We zijn nog niet de duurste stad, maar aan dit tempo worden we binnenkort de duurste stad van Vlaanderen. We zien een enorme prijsstijging en een gemiddelde huurprijs van boven de 800 euro, bijna 900 euro. Dat loopt enorm op. Daarom moeten we nu ingrijpen op de huurindexering. We vragen om die tijdelijk terug te brengen naar maximum 2%."

Foto: Caroline Gennez (links) en Thijs Verbeurgt (midden) tijdens de actie vanmorgen aan het station van Mechelen.