13u32

Waarom zijn sportbeha’s belangrijk?

Er was een tijd (vóór 1977 om precies te zijn) dat sportbeha's zoals je ze kent helemaal niet bestonden. Dat was voordat Lisa Lindahl, toen een student aan de Universiteit van Vermont, op het idee kwam om twee jockstraps aan elkaar te naaien om een ​​sport bh te maken nadat ze met joggen was begonnen. Een hightech oplossing? Niet echt. Maar ze was iets op het spoor - tegenwoordig staat de markt voor sportbeha's wereldwijd namelijk op naar schatting ruim 11 miljard euro. Wil je weten waarom het dragen van een sport bh met voorsluiting van belang is? In dit artikel lees je daar meer over! 

Het valt niet te ontkennen dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat er voor je borsten wordt gezorgd terwijl je traint - dat deel van je lichaam heeft een flinke dosis liefde nodig. Een studie uit 2018 van de Universiteit van Portsmouth wees uit dat borsten tijdens het sporten tot 14 cm kunnen bewegen als ze niet worden ondersteund. Er zijn geen spieren in de borsten - ze zijn in wezen een verzameling vet en weefsel dat door banden en huid aan het lichaam wordt vastgehouden - en het probleem is dat geen van beide bijzonder sterk is.

Het bindweefsel dat de borst tegen de borst houdt, bestaat uit de ligamenten van Cooper, die zich van nature uitstrekken met de leeftijd en in de loop van de tijd - maar oefenen zonder ze goed te ondersteunen en ze kunnen tot 2 cm uitrekken tijdens intensieve trainingen. In tegenstelling tot hoe je borsten op en neer lijken te bewegen als je rent, burpee of duwt, zwaaien ze in feite in een acht. Als je oefent en sport, wordt de kracht die door je borst gaat groter en bewegen je borsten dus krachtiger. Als zodanig heb je het potentieel voor negatieve gevolgen, zoals pijn, en het uitrekken van de huid als de borsten niet genoeg worden ondersteund.

Een goede sportbeha streeft net als een sportlegging naar twee punten: comfort en prestaties. Beweging terzijde, borstweefsel zit bovenop de borstspieren, dus het spreekt vanzelf dat kleding die dat gebied ondersteunt, een impact zal hebben op de activiteit van deze spieren. En het is waar - een ander onderzoek van Portsmouth University onder vrouwelijke hardlopers wees uit dat het dragen van een goede sportbeha (dus geen strakke crop top die niet elke borst ondersteunt) de activiteit van je borstspieren met 55% kan verminderen tijdens het sporten. Dit vertaalt zich in minder spiervermoeidheid en, als resultaat, meer brandstof in de tank van je borstspieren om langer harder te gaan in elke beweging die die spieren aanspreekt, van joggen en pilates tot CrossFit-achtige training.

Als het maken van een ondersteunende sportbeha met hoge prestaties cruciaal is, hoe ga je er dan een maken die aan de norm voldoet? Onderzoek en ontwikkeling zijn erg belangrijk om te begrijpen of de beha zelf voldoende ondersteuning biedt om pijn en huiduitrekken te voorkomen. Omdat dit zo'n nieuw onderzoeksgebied is - wetenschappelijk werk op dit gebied begon in de jaren tachtig maar kwam pas echt op gang na het jaar 2000 - is het van cruciaal belang om te investeren in het verzamelen van steeds meer gegevens, wat fabrikanten doen om steeds betere sportbeha’s te ontwerpen en produceren.