23u26

WODCA-acties Mechelen-Willebroek: 35 chauffeurs onder invloed van alcohol of drugs

Tijdens de nacht van 20 op 21 en van 21 op 22 mei controleerde de lokale Politie Mechelen-Willebroek op alcohol en drugs in het verkeer. In totaal werden er meer dan 1100 bestuurders gecontroleerd, waarvan 32 bestuurders te veel gedronken hadden en 3 bestuurders drugs hadden gebruikt.

Bij vijf bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. Twee onder hen waren onder invloed van cannabis en de andere drie bestuurders hadden een zeer hoog alcoholpercentage in hun bloed. Zo was er een bestuurder die niet meer op zijn benen kon staan en ook viel nadat hij uit de politiecombi stapte. Hij had 2,3 gram pro mille alcohol in zijn bloed. Een andere bestuurder, met 2,2 gram pro mille alcohol in zijn bloed, reed met een auto die niet geldig verzekerd was. Bovendien was de keuring van de auto ook vervallen. De politie heeft zijn auto dan ook laten wegtakelen en in beslag genomen.


Die laatste bestuurder vervoerde een 22-jarige Moldavische passagier. Voordat de auto getakeld werd, kroop de jongeman achter het stuur en vertrok. Nadat de politie hem had tegengehouden, bleek dat de man geen papieren kon voorleggen. Hij sprak enkel Moldavisch en werd agressief in de politiecombi, waardoor de agenten om versterking moesten vragen om hem te overmeesteren. Daarbij raakten twee agenten gewond: één van hen heeft gekneusde ribben en de andere een handblessure. De man werd gearresteerd en naar een doorgangscel gebracht. Hij bleek, achteraf gezien, onder invloed te zijn van cocaïne en speed. Bovendien verblijft de man illegaal in ons land, waardoor de politie hem overdroeg aan de dienst Vreemdelingenzaken.


Daarnaast werd het rijbewijs bij 18 mensen ingetrokken voor 6 uur en kregen 11 mensen een rijverbod van 3 uur doordat ze, onder andere, te veel gedronken hadden, de veiligheidsgordel niet droegen, hun smartphone gebruikten achter het stuur of hun rijbewijs niet bij hadden.


Ten slotte deelde de politie ook nog wat boetes uit voor onder meer smartphonegebruik achter het stuur, een vervallen autokeuring, gebrek aan verlichting of ’s nachts rijden met voorlopig rijbewijs zonder begeleider of L-teken.