16u18

WZC Paradijs investeert in hulpmiddelen voor mensen met dementie

Meer en meer mensen lijden aan dementie. In 2018 waren er naar schatting 750 inwoners van Lier en Koningshooikt met dementie. Verwachting is dat dat aantal tegen 2035 stijgt met 39%. Ook in woonzorgcentra neemt de groep bewoners met dementie toe. Zo telt WZC Paradijs 63,5% van de bewoners in een lichte of gevorderde fase van dementie.

Het woonzorgcentrum zet dan ook resoluut in op belevingsgerichte zorg. Daarom investeert het in een pakket van aangepaste hulpmiddelen specifiek gericht op deze bewonersgroep, goed voor een investering van 14 000 euro. 

In het pakket zit o.a. een beleef-tv, een interactief instrument dat de hersenen prikkelt en de zintuigen stimuleert. Via muziek, spellen,… wordt het langetermijngeheugen aangesproken, wat een rustgevende en prikkelende invloed heeft.  
Interactieve honden en katten en levensechte babypoppen spelen in op de nood aan affectie. Ingebouwde sensoren zorgen ervoor dat ze ‘levensecht’ reageren op knuffelen, aaien en beweging. 

Dementieklokken moeten de bewoners een verhoogd tijdsbesef geven waardoor een verstoring van dag- en nachtritme vermeden wordt. Daarnaast worden ‘snoezelhulpmiddelen’ ingezet in de dagelijkse zorg, waaronder een snoezelbadkamer. Aromatherapie, tactiele materialen, aangepaste muziek,… spreken de zintuigen aan en creëren communicatiemogelijkheden, wanneer andere communicatievormen moeilijk of niet meer mogelijk zijn.

Ouderen met dementie hebben soms slik- of andere voedingsproblemen. Daarom investeert wzc Paradijs ook in aangepaste maaltijdenzorg met o.a. aangepast bestek, borden,…