23u28

Zaak-Viruswaarheid: parket vindt correctionele rechtbank niet bevoegd

In het gerechtshof in Mechelen is vanmorgen de zaak gepleit van de Nederlandse organisatie Viruswaarheid tegen viroloog Marc Van Ranst uit Willebroek. Viruswaarheid vindt dat Van Ranst hen beledigd heeft in een aantal tweets en hen onkunde verweet ten aanzien van corona en de vaccinatie daartegen. Het parket heeft gevraagd de zaak Viruwaarheid tegen Van Ranst niet-ontvankelijk te verklaren. Volgens het parket is het ook niet aan de correctionele rechtbank om zich hierover te buigen.

Uitspraak 9 september

Viruswaarheid ontstond als reactie op het Nederlandse coronabeleid waarmee de organisatie het vaak oneens was. Een tiental actievoerders waren afgereisd om hun ongenoegen te laten blijken voor de Mechelse rechtbank.

Een uitspaak in de zaak wordt op 9 september verwacht. Het parket vindt dat de correctionele rechtbank de zaak niet moet behandelen en dat enkel het Hof van Assisen dat zou kunnen doen. Als de rechter daarin meegaat, komt er geen vervolg van het proces. Vorig jaar moest Van Ranst ook al voor de rechter komen na een klacht van een bedrijfsleider.