18u04

Ziekenhuizen over 2de piek heen, maar regels blijven volhouden

We moeten allemaal de coronaregels blijven volhouden. Dat is de belangrijkste conclusie na het ziekenhuisoverleg. Het Heilig Hartziekenhuis uit Mol werd tijdens de tweede coronapiek zwaar belast. De toestand blijft verontrustend, zeker in de woonzorgcentra. Op dit ogenblik verblijven er in het Heilig Hartziekenhuis 18 coronapatiënten, waarvan 4 op intensieve zorgen.

Situatie andere ziekenhuizen

Wanneer we kijken naar de evolutie de laatste weken, zien we voor de 4 Kempense ziekenhuizen (Mol, Geel, Herentals en Turnhout) dat de piek lag op 6 november, met in totaal 172 coronapatiënten. Op dit moment is het totale aantal voor deze vier ziekenhuizen gedaald naar 116 patiënten. 

De Kempense ziekenhuizen bekijken momenteel op welke manier de vrijgekomen coronacapaciteit kan worden ingezet om de normale werking opnieuw uit te breiden. Voor Mol omvat dit de herstart van enkele afdelingen, maar de overheid legt nog beperkingen op voor de uitbreiding van het aantal geplande operaties. Daarom bekijken chirurgen en anesthesisten samen welke ingrepen voorrang (kunnen) krijgen. Elke patiënt wordt persoonlijk verwittigd.

Nieuwe teststrategie start maandag

Zo is het testcentrum in ecocentrum De Goren in Mol volledig klaar voor de nieuwe teststrategie die ingaat op maandag 23 november. Vanaf dan worden opnieuw alle hoogrisicocontacten (ook als deze niet ziek zijn) getest op corona. Dit moet gebeuren op de zevende dag na het laatste contact met de besmette persoon, en dus niet langer de vijfde dag. De verantwoordelijkheid komt grotendeels te liggen bij de persoon zelf die getest moet worden. 
De quarantaineperiode van een hoogrisicocontact blijft behouden op 10 dagen. Na de zevende dag volgt een test. Als je op de achtste of negende dag verneemt dat je negatief bent, dan mag je de quarantaine stoppen. Wanneer je wel corona hebt, dan wordt de quarantaineperiode verlengd met zeven dagen.