Begijnhofwoningen in Lier niet langer betaalbaar voor sociale doelgroepen: plannen voor erfgoedcoöperatie

maa 17 Jul
In de Begijnhofstraat in Lier staan 5 beschermde begijnhofwoningen, die met hun witte gevels het gezicht van de straat zijn. Oorspronkelijk wou de stad de woningen renoveren en dan verhuren aan sociale doelgroepen, maar dat lijkt een moeilijke klus te worden: het zou onbetaalbaar zijn voor mensen met weinig financiële mogelijkheden.

Het Lierse schepencollege engageert zich in het kader van 'Coöperatieve Woonprojecten', een initiatief van de Vlaamse overheid, om de vijf beschermde huizen te renoveren en ze te kunnen inzetten als betaalbare woningen. "We richten ons vooral op doelgroepen die moeilijk een oplossing vinden op de reguliere huurmarkt", klinkt het bij schepen van wonen, patrimonium en onroerend erfgoed Sabine Leyzen (Open VLD).

"Als stad zijn we steeds op zoek naar nieuwe woonvormen en naar manieren om wonen betaalbaarder te maken. Na wat rekenwerk blijkt dat het project niet zo vanzelfsprekend is en ook niet betaalbaar voor de groepen die we in gedachten hadden", verduidelijkt de schepen verder. 

Op zoek naar investeerders

De stad gaat nu op zoek naar een erfgoedcoöperatie met mensen die willen investeren en/of wonen in een bescherm monument. Het Lierse begijnhof werd in 1998 op de lijst van Unesco Werelderfgoed gezet. Tijdens de Open Monumentendag op 10 september kan je de begijnhofwoningen bezoeken. "Samen met de werfbezoeken in ons begijnhof is dit hét ideale moment om de sfeer daar eens op te snuiven", aldus schepen Leyzen. 


Foto: archief RTV