IOK Afvalbeheer trekt naar markten tegen voedselverspilling

8 uur geleden
voedverspilling markt Geel
© RTV

Met een standje op de wekelijkse markt in Geel, wil IOK afvalbeheer marktbezoekers vandaag overtuigen om voortaan minder voeding weg te gooien. We zijn kampioen voedsel verspillen en 8% van al het voedsel dat we aankopen, gaat in de vuilnisbak. Met concrete tips proberen ze dit nu te voorkomen.

We beseffen niet hoeveel voedsel we weggooien. 8% van het aangekochte voedsel wordt weggegooid zegt IOK. Een grote verspilling en tegelijk vertegenwoordigt dat ook heel veel geld. Budget dat gezinnen voorzien voor voedsel dat uiteindelijk niet wordt opgegeten. Daarom start IOK met een campagne en zal de afvalverwerker met een stand tegen voedselverspilling op enkele wekelijkse markten in de regio staan.

Campagne op markten

Daar willen ze mensen bewust maken van het budget dat ze verspillen en tegelijk concrete tips en informatie geven over bijvoorbeeld koelkastmanagement en bewaartechnieken om dit te voorkomen. Kleine dingen zoals bewust aankopen, slim bewaren en restjes redden moeten ervoor zorgen dat er minder van onze voeding in de vuilnisbak belandt.

Bezoekers krijgen op een laagdrempelige manier informatie over bijvoorbeeld de slimme combinatie van een boodschappenlijst en een weekplanning en het optimaal bewaren van voedsel. Of ze kunnen de fiches en folder meenemen met creatieve recepten om restjes om te toveren in lekkere recepten.

Omdat brood is van de meest verspilde voedselgroepen is, kan je bij de meeste Kempense bakkers een brochure meenemen met tips en recepten om broodverspilling te vermijden. Zo is het heel makkelijk om brood dat je te veel hebt in porties in te vriezen. Zo heb je altijd lekker vers brood bij de hand. In het voorjaar volgt een brochure met tips om het weggooien van bereide gerechten en groenten en fruit te voorkomen.

De volgende weken zal IOK met een standje op markten in Nijlen (8/10/), Arendonk (14/10), Olen (17/10), Herentals (25/10), Lille (30/10) en Grobbendonk (14/11) staan.