Het ganzenbord werd midden 17de eeuw gegraveerd door Johannes Christoffel Jegher. Door de kwetsbaarheid is het bord slechts drie maanden te bewonderen in het museum. Daarna keert het terug naar de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, waar het veilig wordt opgeborgen om het zo goed mogelijk te bewaren.
Tijdloos spel
Het ganzenspel is veel meer dan een eenvoudig dobbelspel. Het symboliseert de reis van het leven, waarin geluk en tegenslagen elkaar afwisselen. De dobbelsteen bepaalt je lot, terwijl je onderweg obstakels zoals de brug, de gevangenis en het doolhof moet trotseren. De 63 vakjes zijn geen toeval: het getal is het product van de magische cijfers 7 en 9, die symbool staan voor geluk.
“Het is een hele eer dat we het oudste Vlaamse ganzenspel te gast hebben.”, vertelt Vanessa De Geest, conservator van Speelgoedmuseum Mechelen. “Sinds de 17de eeuw is het ganzenspel niet meer weg te denken uit onze spelcultuur. Dit zeldzame, met de hand ingekleurde exemplaar uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience wordt nu in primeur tentoongesteld in Speelgoedmuseum Mechelen.”
Het houtblok waarmee de speelprent werd gedrukt, is midden 17de eeuw gemaakt door Johannes Christofel Jegher. Het spel is gekleefd in het ‘Het boeck Poperye’, dat allerlei prenten van de 17de tot 19de eeuw bevat. Het bord zelf onderging in de19de eeuw nog een bijzondere transformatie: het werd beplakt met afdrukken van 18de-eeuwse munten.
“Dit ganzenbord is een prachtig voorbeeld van de rijke Vlaamse druktraditie en de culturele impact die het spel door de eeuwen heen heeft gehad,” zegt Steven Van Impe, conservator oude drukken bijde Hendrik Conscience Erfgoedbibliotheek. “Het is fantastisch dat Speelgoedmuseum Mechelen dit erfgoed in de kijker zet.”