Gemeentebestuur niet akkoord met Vlaams compromis voor Molse dierenmarkt

don 14 Dec
Het gemeentebestuur van Mol gaat absoluut niet akkoord met het Vlaamse compromisvoorstel om de Dierenmarkt slechts 8 keer per jaar te laten doorgaan. Een beperkt aantal keer per jaar een dierenmarkt organiseren, vinden ze geen realistisch voorstel. Ook inhoudelijk is het bestuur niet akkoord met de bijkomende motivatie die van Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts.

Voor de gemeente is het argument van de minister over stresssituaties tijdens het transporteren van dieren niet echt van toepassing. Op de markt in Mol staan voornamelijk regionale handelaars en particulieren zodat de transporttijd beperkt is. Bovendien beklemtoont het officiële Vlaamse adviesorgaan SALV dat het belangrijk is om dieren in de eigen buurt te kunnen kopen. Dit bevordert de algemene kennis van dierenwelzijn en biedt mensen de mogelijkheid om op een correcte manier met dieren te leren omgaan.

Impulsaankopen

De minister wil ook de mogelijkheid tot impulsaankopen wegnemen. Ook dit argument mist volgens de gemeente elke grondslag. Volgens de gemeente werkt een beperking tot 8 markten per jaar eventuele impulsaankopen in de hand. Bezoekers krijgen dan sterk het gevoel ‘het is nu of nooit’, terwijl ze volgens het huidige wekelijkse ritme de tijd en kans krijgen om een eventuele aankoop extra te overwegen. Bovendien worden op de Molse dierenmarkt géén dieren aangeboden die een impulsaankoop stimuleren. Zowel voor vogels, vissen, pluimvee, cavia’s als konijnen gaat het telkens om weloverwogen aankopen waarvoor ook bijkomend moet geïnvesteerd worden in een passende huisvesting. Katten en honden worden er niet verkocht.

In een open brief pleit de gemeente nu voor een volledig behoud van de Molse dierenmarkt volgens de huidige strikte normen voor dierenwelzijn. De gemeenteraad keurde op de zitting van 20 november al unaniem een motie goed waarin het behoud van de dierenmarkt uitgebreid wordt gemotiveerd. 

Foto: archief RTV