Willebroek als voorbeeldproject voor Europese PFAS-aanpak?

zat 29 Jun
© GVA

OVAM, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij en de gemeente Willebroek slaan de handen in elkaar op de PFAS-verontreiniging aan de site van de voormalige papierfabriek aan te pakken met een Europees proefproject PFASTER. Het project richt zich op onderzoek, innovatieve saneringstechnieken en natuurgerichte oplossingen.

Op de site van de voormalige papierfabriek in Willebroek werden in 2021 hoge concentraties aan PFAS vastgesteld. De bodemonderzoeken, de sanering van verontreinigde grond en de aanpak van de woonzones op de terreinen zijn bezig.

De wijdere omgeving van de site, inclusief het provinciaal domein Broek de Naeyer, heeft ook een aanpak nodig. Dit is complex omdat onder meer wonen, landbouw en natuur er samen voorkomen en de verontreiniging zowel in bodem, grondwater als oppervlaktewater zit.

"Aangezien de papierindustrie specifieke stoffen uit de grote familie van zo'n 6.000 PFAS toepast, is het mogelijk om een typische 'vingerafdruk' en gedrag in het milieu vast te stellen", klinkt het bij OVAM-woordvoerder Jan Verheyen.

Daarnaast worden enkele concrete natuurgebaseerde saneringstechnieken getest voor zowel bodem, grondwater als oppervlaktewater, zowel in het natuurgebied als in landbouwgebied.

"Dit project is een belangrijke stap voorwaarts in de strijd tegen PFAS-verontreiniging in Vlaanderen. Het is de bedoeling om de opgedane kennis en ervaring ook in te zetten voor andere gebieden in Vlaanderen en daarbuiten die met PFAS-verontreiniging kampen."