Steeds minder jobstudenten in de horeca: "Sterke daling sinds corona"

vrij 26 Jul
Steeds minder studenten willen in de horeca werken
© archief RTV

De zoektocht naar studenten die in de horeca willen werken wordt alsmaar moeilijker, zo klinkt het bij verschillende horecazaken. Volgens Ben Van Parys van Student.be werkte voor de coronacrisis 25% van de studenten in de horeca, nu is dat nog amper 18%.

"Sinds covid hebben we eigenlijk gezien dat heel veel studenten, jongeren meer hebben moeten kijken naar alternatieve sectoren om te werken en een heel stuk daarvan is niet terug gekeerd", vertelt Van Parys in onze studio. "Dus als je kijkt voor covid zagen we dat een 25% in de horeca actief was. Na Covid zien we dat dat maar een 18% is. Dus we zitten daar met een enorme daling, heel specifiek in die horecasector."

Volgens Van Parys is het vooral moeilijk om jongeren te motiveren om 's avonds en in het weekend te werken.

"Wat we wel zien, als je kijkt van wat motiveert studenten in een studentenjob. Dan is dat toch nog altijd het uurloon. Dat blijft een belangrijke motivator. Naast dat men zaken wil bijleren, skills wil bijleren blijft loon wel belangrijk. Dus ik zou zeggen, mogelijks met het uurloon wat aan te passen dat je daar nog wat extra goodwill kan creëren bij mensen zodat ze zeggen, ik ga toch wat later blijven werken of ik ga in het weekend toch nog een centje gaan bijverdienen."